Logitech G9

Geschreven door 'talle'' op Thursday, 15 October 2009 om 15:35

De Logitech G9 Laser Mouse die we deze week bespreken is een favoriet onder veel gamers. Is het terecht dat deze muis op handen en voeten gedragen wordt door sommigen, of surft Logitech slechts op een golf van herkenning uit vroegere tijden? Gamelux beoordeelde de prijs/kwaliteit-verhouding, de ergonomie, de degelijkheid en de precisie van de G9 in deze review.

G9Feiten: Laser gestuurd | 200-3200 dpi | 1000Hz Polling Rate | Verwisselbare grips en gewichtjes | € 44.95 |

De Logitech G9 Laser Mouse die we deze week bespreken is een favoriet onder veel gamers. Is het terecht dat deze muis op handen en voeten gedragen wordt door sommigen, of surft Logitech slechts op een golf van herkenning uit vroegere tijden? Gamelux beoordeelde de prijs/kwaliteit-verhouding, de ergonomie, de degelijkheid en de precisie van de G9 in deze review.

Verpakking en eerste indruk

De verpakking van de G9 is net zo geavanceerd als de muis zelf. Aan de voorkant zien we de muis, aan de achterkant wordt de muis beschreven in 27 talen. De verpakking is vanuit het midden open te klappen, waarna de extra grip zichtbaar wordt. In de verpakking vinden we verder de gebruikelijke driver CD, een papieren handleiding en de handleiding op CD-ROM. Ook wordt er een metalen doosje meegeleverd met daarin 8 gewichtjes. Deze kunnen gebruikt worden om naar behoefte de muis zwaarder of lichter te maken. De twee grips die meegeleverd worden verschillen voornamelijk van textuur; de ene is erg glad, de andere heeft een wat stuggere structuur. Er is ook een klein verschil in vorm, de gladdere grip is iets breder en heeft daarom een extra muisvoetje aan de onderkant. Zo is er voor ieder wat wils en biedt de G9 legio aanpassingsmogelijkheden.

Installatie van de muis is een fluitje van een cent: USB kabel inpluggen en de muis wordt direct herkent door Windows. Indien gewenst kan Setpoint geïnstalleerd worden met behulp van de meegeleverde driver CD, of via internet. Ook zonder Setpoint te installeren werkt de muis perfect. Er is zelfs speciaal on-board geheugen in de muis aanwezig om de eerder geconfigureerde game profielen op te slaan. De muis heeft ruimte voor 5 verschillende profielen die geladen kunnen worden via een knop op de onderkant. Erg handig voor LAN finales die niet op je eigen PC gespeeld kunnen worden. Elk profiel kan compleet andere settings bevatten, dus als je verschillende games speelt is het ook gemakkelijk om je muis configuratie per game te bewaren.

G9 G9Ontwerp en ergonomie

Het mag duidelijk zijn dat Logitech goed heeft nagedacht over het ontwerp van de G9. De verwisselbare grips en gewichtjes zijn makkelijk te vervangen en bieden de gamer veel mogelijkheden om zijn muis naar wens aan te passen. Deze aanpassingsmogelijkheden stellen je niet alleen in staat om op zoek te gaan naar de perfecte verhoudingen voor de ideale game muis, maar ook om de ergonomie naar smaak aan te passen. Dit is erg prettig als je lange uren achter de PC maakt, een muis die net niet helemaal lekker werkt kan dan irritant zijn. De G9 is redelijk laag in vergelijking tot andere muizen, hierdoor ontstaat minder druk op de pols en ook dit is weer positief bij langere game sessies. Een leuk detail is de instelbare LED kleur bovenop de muis. Je kan daarbij zelf de kleur van je muis bepalen, en deze bijvoorbeeld gebruiken om de verschillende profielen uit elkaar te houden. Simpel, maar wel zo makkelijk.

G9 G9Software

Zoals bij alle Logitech muizen kan de G9 geconfigureerd worden via de Setpoint software, Logitech’s eigen driver ‘merk’. Omdat deze lijn van drivers al zo lang bestaat en steeds maar doorontwikkeld wordt, is hij erg uitgebreid in zijn functies, maar toch intuïtief in gebruik. De verschillende knoppen van de muis kunnen verschillende functies toegewezen kregen. Daarnaast is er ook een macro manager aanwezig waarmee macros samengesteld kunnen worden. Voor elk profiel kunnen 4 DPI niveaus ingesteld worden, waarbij de X- en Y-as verschillende DPI settings toegewezen kunnen krijgen. Een prettig voordeel van de Setpoint software is de mogelijkheid om software acceleratie van de muis uit te schakelen, en om de polling rate van de muis aan te kunnen passen. Er zijn geen andere programma's meer nodig om dit voor elkaar te krijgen, alles wordt gewoon met de muis meegeleverd. Mocht je geen behoefte hebben om altijd de Setpoint software actief te hebben, dan kun je het pakket ook gewoon weer uninstallen. De G9 gebruikt dan de profielen die onboard zijn opgeslagen. Al met al is de meegeleverde software zeer compleet en helpt het je het onderste uit de G9-kan te halen.

G9 G9In de praktijk

Ook in het dagelijks gebruik bewijst de G9 zich als een uitstekende muis. Het scrollwiel is wel wat lawaaierig, en is iet wat storend bij het lezen van lange pagina's, en de back/forward-knoppen zitten vrij ver naar achteren op de muis. Dit is even wennen, maar na een aantal keer forward in plaats van backward ingedrukt te hebben, went dit snel genoeg. In applicaties als Photoshop biedt de muis prettige precisie die exacte positionering extra makkelijk maakt.

In-game komt de G9 pas echt tot zijn recht. De eerste potjes Counter-Strike was ik prettig verbaasd over het verschil in precisie met mijn trouwe MX518. De G9 werkt preciezer en biedt meer controle. Het verschil tussen de MX en G generatie is merkbaar aanwezig. Tijdens verschillende gaming sessies Heroes of Newerth, Counter-Strike en Call of Duty 4 heeft de G9 mij geen enkele keer in de steek gelaten.

Eindoordeel

De G9 krijgt van veel gamers zeer terecht een warm hart toegedragen, het is een muis die door zijn aanpassingsmogelijkheden, precisie en gebruikscomfort met gemak de concurrentie bijhoudt. De adviesprijs van 89.99 EURO is stevig, maar in de praktijk is de muis voor iets meer dan 50 EURO te bemachtigen. Mocht je nog gebruik maken van een eerdere generatie gaming muis dan is de G9 een aangewezen upgrade kandidaat.

Prijs/Kwaliteit: 9/10 Ergonomie: 9/10
Uiterlijk en degelijkheid: 9/10 Precisie: 10/10
Totaal: 9

G9


Specificaties


Systeemvereisten
o Windows XP, Windows Vista
o USB-poort

Specificaties
Tracking
o Resolutie: 200?3200 dpi (door gebruiker selecteerbaar)
o Beeldverwerking: 6,4 megapixels/seconde
o Maximumversnelling: 20 g
o Maximumsnelheid: 45?165 cm/seconde (afhankelijk van oppervlak)

Reactievermogen
o USB-gegevensindeling: 16 bits/as
o USB-rapportagesnelheid: Tot 1000 rapporten/seconde
o Slaapmodus: Uitgeschakeld

Glijden
o Dynamische wrijvingscoefficient (µk): .09**
o Statische wrijvingscoefficient (µs): .14**
o Aanpassingsgewicht: tot 28 g

Duurzaamheid
o Muisknoppen (links/rechts): 8 miljoen klikken
o Muisvoetjes: 250 km

Pakketinhoud
o Logitech? G9 Laser Mouse
o XL- en Precisie-covers
o Cartridge met aanpasbare gewichten
o Aanpassingsgewichten en doos
o Handleiding
o 3 jaar garantie


Afbeeldingen

G9 G9
G9 G9
G9 G9
G9 G9

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->